Reklama
 
Blog | Petr Zurek

Generační výměna není o věku ale o naději

Vystoupení pana Karla Schwarzenberga na dnešní Primě si dovolím interpretovat optikou pořadu Otázky Václava Moravce.   

Pohled na pětici v Otázkách byl sám o sobě studijním materiálem. Vlevo letití matadoři a parlamentní zkušenost, vpravo mládí, energie, nebojácnost. Pokusy o vyučování z levé strany na pravou byly také patrné, jmenovitě však ne zcela vhodné. 

Také významné poukazy na jiný styl a hlavně nepřeslechnutelná slušnost, vnímavost a nezbytná dávka opatrného politického žargonu. To vše bez vypuštění jakékoliv další zásadní informace z politických kuchyní (ložnic). 

Přesto i bez vyřčeného bývá sděleno mnoho: Do televizních zápasů už můžeme klidně pustit mladé, do rozhovorů s novináři třeba půjdeme sami. Zatímco se jiní budou hádat o konkrétnosti, pro nás je konkrétností zkušenost a důvěra v normální fungování v středoevropském prostoru. Netrapme občany únavnými přestřelkami, nabídněme jim práci na zvelebení této země. Prošpikujme naše výkony  upřímností a vtipem, zasmějme se sobě, přidejme lidovou moudrost, známé obrazy a průpovídky.

Reklama

Vítězem dnešních pořadů je rozhodně naděje. Pro někoho reprezentovaná mírnou proměnou politické scény v mezích zákona, pro jiného ODSstartování nové etapy, a konečně také blízkost prázdnin a zcela jiný koncept prožívání neděle.